Privacy Policy (Malaysia)

CLOUDROCK Sdn Bhd (Co. No. 1180625-H), thereafter referred to as “CloudRock”, respects the privacy of individuals with regard to personal data and is committed to protecting the privacy of our users, and strives to provide a safe, secure user experience. This privacy policy is formulated in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”), which describes how your information is collected and used and your choices with respect to your Personal Data. The following discloses our information gathering and dissemination practices.

    1. Information Collected by CloudRock

Our Web servers do not automatically recognize specific information about individual users on our site. In addition, our servers do not automatically record information regarding a user’s e- mail address unless the user supplies it.

We collect information about users during the registration process for certain parts of our site; through their participation in certain activities, including contests, forums, and polls; for the sending of newsletters and offers; and through the use of cookies. When you request pages from our server, it automatically collects some information about your preferences, including your IP address. We use this to help diagnose problems with our server, and to administer our site.

The user-supplied information collected through the registration process, surveys, contest entry forms, online forms, polls or other similar vehicles is used to improve the content of our site, or used for our marketing purposes. It is not shared with other organisations for commercial purposes unless specifically stated.

    1. Purpose of Personal Data Collected

Personal Data that you provide to us voluntarily on our website and its other related channels will be processed for the following purposes (“Purposes”):

      • to complete transactions with you, manage and verify your membership of our customer loyalty scheme where applicable;
      • to direct market to you;
      • to understand and analyse our sales, and your needs and preferences;
      • to develop, enhance, market and provide products and services to meet your needs;
      • to enable you to participate in promotions and contests;
      • to process exchanges or product returns;
      • to improve our services; and,
      • to respond to requests or complaints.

Although the precise details of the Personal Data collected will vary according to the specific purpose (such as contests, forums, surveys etc) whether via online or otherwise, we may typically collect the following Personal Data from or in relation to you:

      • Name;
      • Address;
      • Phone number(s);
      • Date of birth;
      • Email address;
      • Gender;
      • Identity card number or passport number
    1. Use and Disclosure

We are responsible for the Personal Data under our control, including Personal Data disclosed by us to a Vendor (often referred to as the data processor). “Vendor” in this Privacy Policy means in relation to Personal Data any person or entity (other than an employee of CLOUDROCK Digital) who processes the Personal Data on behalf of us. “Processing”, in relation to Personal Data means for example obtaining, recording, holding or using the Personal Data in carrying out any operation or set of operations on the Personal Data including organisation, compilation, retrieval disclosure of the Personal Data for verification Purposes.

We take every measure to provide a comparable level of protection for Personal Data should the information be Processed by a Vendor.

We use and disclose aggregated non-personally identifying information collected through this Website as part of our organisation’s process of constantly improving this Website and/or business.

    1. Impact of Non Provision of Personal Data

Your Personal Data shall be stored either in hard copies in our offices or stored in servers operated by us or our service providers.

Any Personal Data supplied by you will be retained by our organisation as long as necessary for the fulfilment of the purposes stated in (2) above or is required to satisfy legal regulatory, accounting requirements or to protect our interests.

We do not offer any online facilities for you to delete your Personal Data held by us.

    1. How Email and ‘Contact Us’ messages are being handled

We may preserve the content of any email or “Contact Us” or other electronic message that we receive.

Any personal data contained in those messages will only be used or disclosed in ways set out in this Privacy Policy.

The message content may be monitored by our service providers or employees for purposes including compliance, auditing and maintenance or where email abuse is suspected.

    1. Communication or Utilization Data

Through your use of telecommunications services to access this Website, your communications data (e.g. Internet protocol address) or utilization data (e.g. information on the beginning, end and extent of each access, and information on the telecommunications services you accessed) are technically generated and could conceivably relate to Personal Data.

To the extent that there is a compelling necessity, the collection, processing and use of your communications or utilisation data will occur and will be performed in accordance with the applicable data privacy protection legal framework.

    1. Automatic Collection of Non-Personal Data

When you access this Website, we may automatically (i.e., not by registration) collect nonpersonal data (e.g. type of Internet browser and operating system used, domain name of the website from which you came, number of visits, average time spent on the site, pages viewed).

We may use this data and share it with rest of the Group to monitor the attractiveness of this Website and improve their performance or content.

    1. Cookies

When you view this Website, we may store some data on your computer in the form of a “cookie” to automatically recognise your personal computer next time you visit.

Cookies can help us in many ways, for example, by allowing us to tailor a website to better match your interests or to store your password to save you having to re-enter it each time.

If you do not wish to receive cookies, please configure your Internet browser to erase all cookies from your computer’s hard drive, block all cookies or to receive a warning before a cookie is stored.

    1. Public Forums

This site makes information sharing, feedback, forums, and/or message boards available to its users. Please remember that any information that is disclosed in these areas becomes public information and you should exercise caution when deciding to disclose your Personal Data. We request that users treat each other with courtesy and mutual respect.

    1. Job Applicants

Personal Data provided in connection with an application for employment will be used to determine your suitability for a position with CLOUDROCK Digital and, if applicable, your terms of employment or engagement.

Your information may also be used to monitor our group’s recruitment initiatives and equal opportunities policies.

Your details may be disclosed to third parties to verify or obtain additional information including education institutions, current/previous employers and credit reference agencies. Credit reference agencies record these searches and you can contact us to find out which agencies we used. Unsuccessful applications may be retained to match your skills to future job opportunities.

    1. Confidentiality

Personal Data held by us will be kept confidential in accordance with this Privacy Policy pursuant to any applicable law that may from time to time be in force.

Any questions, comments, suggestions or information other than Personal Data sent or posted to this Website, or any part of the this Website by visitors will be deemed voluntarily provided to us on a non-confidential and non-proprietary basis.

We reserve the right to use, reproduce, disclose, transmit, publish, broadcast and/or post elsewhere such information freely as set out in (3) above.

    1. Security

This site has security measures in place to protect the loss, misuse and alteration of the information under our control.

For the internet, unfortunately, no data transmission over the internet can be guaranteed as completely secure. So while we strive to protect such Personal Data, we cannot ensure or warrant the security of any Personal Data transmitted to us and individuals do so at their own risk. Once any Personal Data comes into our possession, we will take reasonable steps to protect that information from misuse and loss and from unauthorized access, modification or disclosure.

A username and password may be essential for you to use some sections of this Website. For your own protection, we require you to keep these confidential and to change your password regularly (if required).

    1. Links

This site contains links to other sites. CLOUDROCK Digital is not responsible for the privacy practices or the content of such sites. CLOUDROCK Digital has also established relationships with partners but such relationships are generally technical in nature, or content collaborations. If any partner has access to any information entered by users in our database, this fact shall be disclosed to the user upon initiating the registration process. Users who feel they do not wish their information to be shared by anyone other than CLOUDROCK Digital may then opt out of completing the registration.

    1. Right of Access to Personal Data

Under the Act, you have the right of access to your Personal Data held by us on payment of a prescribed fee and to request correction of the Personal Data that is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date. If you have any questions regarding this Privacy Policy or if you wish to request access to your Personal Data or if you wish to correct your Personal Data or if you wish to withdraw your consent to us for the processing of your Personal Data for the purposes as set out in (2) above or for the transfer of your Personal Data to the parties stated in (3) above, you may send your request in writing to the following address:

Empire Tower
SS16/1, Subang Jaya
47500 Selangor, Malaysia
email | say.hello@cloudrock.asia
tel | 03-56114690
fax | 03-61574595
cloudrock.asia

    1. Changes to Privacy Policy

We reserve the right to amend this Privacy Policy from time to time without prior notice. We advise that you check this Privacy Policy on a regular basis.

————–

Dasar Privasi

CLOUDROCK Digital (Co. No. 002209434-X) menghormati privasi individu dalam hal berkaitan dengan data peribadi. CLOUDROCK berusaha melindungi privasi pengguna, dan akan menyediakan pengalaman yang selamat untuk pengguna tersebut. Dasar privasi ini dirumuskan menurut Jabatan Perlindungan Data Peribadi 2010 yang mejelaskan cara maklumat dan pilihan pengguna dikumpul dan dicatat sesama data peribadinya. Perkara-perkara berikut mendedahkan amalan pengumpulan dan penyebaran maklumat kami:

1. Maklumat Dikumpul oleh CLOUDROCK Digital
Server web CLOUDROCK tidak mengenali maklumat khusus individu yang melawati laman web kami secara automatik. Di samping itu, server kami tidak merekodkan maklumat e-mel pengguna secara automatik, kecuali jika maklumat tersebut telah diberikan oleh pengguna sendiri.

CLOUDROCK hanya mengumpul maklumat mengenai pengguna semasa proses pendaftaran dari laman web kami untuk bahagian-bahagian tertentu, iaitu melalui penyertaan mereka dalam aktiviti-aktiviti termasuk peraduan, forum, dan poll; untuk menghantar buletin dan tawaran; dan melalui penggunaan “cookies”. Maklumat tertentu, termasuk alamat IP anda hanya dikumpul secara automatik apabila anda melawati laman web kami. Kami hanya menggunakan data ini untuk bantu mendiagnos masalah-masalah dengan server kami.

Maklumat pengguna yang dikumpulkan melalui proses pendaftaran, ujikaji selidik, borang daftar masuk, e-borang, poll serta cara-cara yang sama hanya digunakan untuk memperbaiki kandungan laman web kami atau untuk tujuan komersial kami. Ia tidak akan dikongsi dengan organisasi lain untuk tujuan komersial sekiranya dinyatakan.

Tujuan Pengumpulan Data Peribadi
Data peribadi yang diberikan secara rela semasa melayari laman web tertentu akan diproses untuk tujuan-tujuan berikut:
• untuk menyelesaikan transaksi serta mengurus dan mengesahkan keahlian skim kesetiaan pelanggan
• untuk pemasaran langsung
• untuk memahami dan menganalisa jualan kami serta keperluan dan pilihan anda
• untuk mengembangkan, meningkatkan, memasarkan dan membekalkan produk dan perkhidmatan berkenaan
• untuk memberi peluang supaya dapat mengambil bahagian dalam promosi dan peraduan
• untuk proses pertukaran atau pulangan produk
• untuk meningkatkan perkhidmatan kami; dan
• untuk membalas permintaan atau aduan pelanggan
Walaupun maklumat-maklumat dari data peribadi akan berbeza menurut tujuan tertentu (seperti peraduan, forum, ujikaji selidik, dll) sama ada online atau sebaliknya, kami akan mengumpul data peribadi berikut dari anda:

• Nama
• Alamat
• Nombor Telefon
• Tarikh lahir
• Alamat E-mel
• Jantina
• Nombor Kad Pengenalan atau Nombor Pasport

1. Penggunaan dan Pendedahan
Kami bertanggungjawab atas Data Peribadi dibawah laman web kami, termasuk data peribadi yang didedahkan kepada penjual (ataupun pemproses data). Dalam dasar privasi ini, “penjual” bermaksud badan-badan ataupun sesiapa selain daripada pekerja CLOUDROCK Digital yang memproses data peribadi bagi pihak kami. “Pemprosesan”, menurut Data Peribadi bermaksud contohnya seperti mendapatkan, merekodkan, memegang atau menggunakan Data Peribadi dalam melaksanakan apa-apa operasi atau beberapa operasi terhadap Data Peribadi; termasuklah mengatur, menyusun, mendapatkan semula dedahan Data Peribadi bagi tujuan pengesahan.
Kami akan mengambil langkah untuk menyediakan tahap perlindungan yang setanding bagi data peribadi sekiranya maklumat tersebut akan diproses oleh penjual.
Kami menggunakan dan mendedahkan butir-butir bukan peribadi yang dikumpul melalui laman web ini sebahagian daripada proses organisasi kami untuk meningkatkan perniagaan dan/atau laman web ini.

2. Kesan Peruntukan Data Bukan Peribadi
Data peribadi anda akan disimpan sama ada salinan cetak di pejabat kami ataupun dalam server-server yang dikendalikan oleh perkhidmatan servis kami.

Segala data peribadi yang dibekalkan akan disimpan oleh organisasi kami selama tempoh masa yang diperlukan supaya memenuhi tujuan yang dinyatakan di (2) atau yang diperlukan untuk memenuhi keperluan undang-undang, perakaunan atau untuk melindungi kepentingan kami.
Kami tidak menawarkan sebarang kemudahan dalam talian kami untuk memadamkan data peribadi anda yang ada pada server kami.

3. Cara e-mel dan Mesej “Hubung Kami” dikendalikan
Kami mungkin akan mengekalkan kandungan mana-mana e-mel atau mesej elektronik lain yang diterima.
Sebarang data peribadi yang terkandung di dalam mesej-mesej tersebut hanya akan digunakan atau didedahkan dengan cara yang dinyatakan dalam dasar privasi ini.

Kandungan mesej akan dipantau oleh perkhidmatan servis atau pekerja kami untuk tujuan-tujuan seperti pematuhan, pengauditan, penyelenggaraan ataupun penyalahgunaan e-mel yang disyaki.

4. Komunikasi atau Penggunaan Data
Data komunikasi (contohnya alamat protokol internet) atau pengunaan data (contohnya maklumat mengenai permulaan, penghujung dan tahap setiap akses, dan maklumat mengenai perkhidmatan telekomunikasi yang diakses) adalah dihasilkan secara teknikal melalui penggunaan perkhidmatan telekomunikasi untuk mengakses laman web ini. Data tersebut dibayangkan berkaitan dengan data peribadi.

Sekiranya ada keperluan, pengumpulan, pengolahan dan penggunaan komunikasi atau penggunaan data akan dikendalikan dan akan dilakukan selaras dengan rangka kerja undang-undang perlindungan data privasi.

5. Pengumpulan Data Bukan Peribadi Secara Automatik
Sekiranya anda melayari laman web ini, kami akan mengumpul data bukan peribadi (misalnya jenis browser Internet dan sistem operasi yang digunakan, nama laman domain, jumlah kunjungan, masa purata dalam laman web tersebut dan halaman yang dilihat) secara automatik (contohnya bukan secara pendaftaran).

Kami akan mengunakan data tersebut dan berkongsi dengan semua bahagian untuk memantau daya tarikan laman web ini dan meningkatkan prestasi atau kandungan mereka.

6. “Cookies”
Apabila anda melihat laman web ini, kami mungkin menyimpan data pada komputer anda dalam bentuk “cookie” secara automatik untuk mengenalpasti komputer anda masa depan anda lawati.

“Cookies” dapat membantu kami dalam pelbagai cara, contohnya dengan membolehkan kami menyesuaikan laman web anda atau untuk menyimpan kata laluan anda supaya menjimatkan masa apabila melayari laman yang sama.

Jika anda tidak mahu menerima “cookies”, sila mengkonfigurasi browser anda untuk memadamkan semua “cookie” dari cakera keras komputer anda, menyekat semua “cookie” atau untuk menerima peringatan sebelum “cookie” disimpan.

7. Forum Awam
Perkongsian maklumat, maklum balas, forum, dan/atau papan mesej disediakan untuk para pengguna. Sila ingati bahawa sebarang maklumat yang dinyatakan dalam bahagian-bahagian ini adalah maklumat awam. Para pengguna dinasihati supaya berhati-hati apabila membuat keputusan untuk mendedahkan data peribadinya. Kami meminta pengguna bersopan-santun dan saling menghormati sesama sendiri.

8. Pemohon Pekerjaan
Data peribadi yang diberikan dengan satu pemohonan pekerjaan akan digunakan untuk menentukan kesesuaian pemohon untuk jawatan dalam CLOUDROCK Digital dan, jika berkenaan, syarat kerja anda.
Maklumat anda juga boleh digunakan untuk memantau inisiatif pengambilan kumpulan kami serta dasar peluang.
Maklumat anda boleh didedahkan kepada pihak ketiga untuk mengesahkan atau mendapatkan maklumat tambahan termasuk institusi pendidikan, majikan semasa/sebelum dan agensi-agensi rujukan kredit. Agensi-agensi rujukan kredit akan mencatat pencarian tersebut dan anda boleh menghubungi kami untuk mengetahui agensi yang digunakan. Pemohon yang tidak berjaya akan dikekalkan bagi memastikan kemahiran anda menepati peluang pekerjaan lain pada masa akan datang.

9. Kerahsiaan
Data peribadi yang disimpan oleh kami akan dirahsiakan selaras dengan dasar privasi ini menurut undang-undang tertentu.

Sebarang pertanyaan, komen, cadangan atau maklumat selain daripada data peribadi yang dipapar oleh pengunjung ke laman web ini, atau mana-mana bahagian laman web ini akan dianggap secara sukarela yang diberikan kepada kami secara tidak sulit dan tanpa hak milik.

Kami berhak untuk menggunakan, mereplikasi, mendedahkan, menghantar, menerbitkan, menyiarkan dan/atau mengepos maklumat tersebut secara bebas seperti yang dinyatakan dalam (3) di atas.

10. Keselamatan
Laman web ini mempunyai langkah-langkah keselamatan untuk melindungi sebarang kehilangan, penyalahgunaan dan pengubahan maklumat di bawah kawalan kami.

Malangnya, penghantaran data melalui internet tidak boleh dijamin selamat sepenuhnya. Walaupun kami berusaha untuk melindungi data peribadi, kami tidak dapat menjamin keselamatan sebarang data peribadi yang dihantar kepada kami. Oleh itu, penghantaran data adalah atas risiko individu sendiri. Kami akan mengambil langkah yang munasabah untuk melindungi maklumat yang dihantar daripada penyalahgunaan dan kehilangan serta daripada akses yang tidak dibenarkan, pengubahsuaian atau pendedahan.

Nama pengguna dan kata laluan adalah penting untuk beberapa bahagian di laman web ini. Untuk perlindungan anda sendiri, kami memerlukan anda untuk menjaga kerahsiaan anda dan menukar kata laluan anda dari semasa ke semasa (jika diperlukan).

11. Pautan
Laman ini mempunyai pautan kepada laman web lain. CLOUDROCK Digital tidak bertanggungjawab untuk amalan privasi atau kandungan laman-laman tersebut. CLOUDROCK Digital juga telah menubuhkan hubungan dengan rakan-rakan kongsi malah hubungan tersebut adalah bersifat teknikal, atau kolaborasi kandungan. Sekiranya rakan kongsi mempunyai akses kepada sebarang maklumat pengguna yang dimasukkan oleh pengguna sendiri, fakta ini akan didedahkan kepada pengguna tersebut sebelum memulakan proses pendaftaran. Pengguna yang tidak ingin berkongsi maklumat dengan pihak lain selain dari CLOUDROCK Digital boleh memilih untuk tidak menyertai proses pendaftaran.

12. Hak Akses kepada Data Peribadi
Menurut Akta, anda mempunyai hak untuk mengakses data peribadi anda dengan bayaran yuran yang ditetapkan serta untuk meminta pembetulan data peribadi sekiranya ia mengandungi maklumat yang kurang tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai dasar privasi ini atau ingin meminta akses kepada data peribadi anda atau ingin membetulkan data peribadi anda atau ingin menarik balik keizinan anda untuk memproses data peribadi anda untuk tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam perenggan (2) di atas atau untuk pemindahan data peribadi anda kepada pihak-pihak yang dinyatakan dalam (3) di atas, anda boleh menghantar permintaan anda secara bertulis kepada alamat berikut:

Empire Tower
SS16/1, Subang Jaya
47500 Selangor, Malaysia
emel | say.hello@cloudrock.asia
no tel | 03-56114690
fax | 03-61574595
cloudrock.asia
13. Perubahan Dasar Privasi
Kami berhak untuk mengubah dasar privasi ini dari semasa ke semasa tanpa notis terlebih dahulu. Kami sarankan agar anda menyemak dasar Privasi ini dari semasa ke semasa.